Kløving med hund


Her er Saija og jeg på tur. Saija har på TOGO-kløvet sitt fra Seleverkstedet. Kløving er fin fysisk og mental trening for hundene, både på toppturer og dagsturer, eller på langturer i fjellet, sommer som vinter. Saija er som skapt for kløving. Hun er en sterk, robust og arbeidsom Siberian husky som elsker og gå med kløv. Vi trener for og ta kløvmerkene i regi av Polarhundklubben, fordi vi syns det er morsomt og sette oss mål med treningen vår - i tillegg til at vi koser oss på kløvturene våre.

Alle hunder kan kløve - så lenge kløvens størrelse og vekt er tilpasset hundens størrelse og kondisjon. Middels og store hunder er bedre egnet, og det er også en fordel med lange bein når hunden skal kløve slik at den lettere kan forsere hindringer i terrenget. Voksne, godt trente hunder kan bære en tredjedel av sin egen kroppsvekt i kløven – på langtur i ulendt terren - men tilvenning må skje gradvis. På korte turer i lett terreng kan vekten økes litt, men last ikke på for mye – det kan gi belastningsskader. Det skal være gøy og stas for hunden å kløve på tur! 

Kløvet må passe
Kløvet skal ikke rekke lengre ned enn til albuene på hunden slik at hunden ikke hemmes av kløvet. Kløvet festes forann med brystremmen (kløvet skal ikke legges for langt fram på nakken), og bak med  bukremmer slik at kløvet ligger støtt. Prøv deg fram slik at du finner den riktige strammingen.

Fordel vekten nøye mellom de to kløvsekkene – de skal veie like mye. Og pass på at det ikke ligger skarpe gjenstander inn mot hunden. Bruk vanntette pakkeposer, hunden legger seg gjerne ned i bekk / myr for å kjøle seg underveis. Legg de tyngste tingene fremst i kløven slik at tyngden kommer på forkroppen. Ikke pakk innhold som skrangler – det er slitsomt for hunden med bråk!

Tilvenning
Start tilvenningen til kløvet med å la unghundene gå med tomt kløv.  Etter hvert kan volumet på kløvet økes ved å legge i litt lett tøy, en lett genser på hver side for eksempel, slik at hunden venner seg til at kløvet ”buler ut” og må tilpasse seg dette når den går i terrenget. Hunden bør være ferdig utvokst (3 år) før den får ”full opp-pakning” på tur. En 20 kg Siberian husky kan godt bære 3 kg fra den er et par år gammel, så lenge tilvenningen skjer gradvis, hunden er frisk og sprek, og turene ikke blir for strabasiøse. 

Lær hunden og stå rolig når du legger på kløvet og fester remmene, gi masse skryt! Hunden vil som regel ikke bry seg om kløvet når det bare er vell på plass og turen er i gang. Sjekk pelsen før du legger på kløvet slik at det ikke oppstår gnagsår pga sand eller andre partikler inn mot huden.

Mine hunder får trekke også med kløvet på. Leiebandet festes i hempa / metallringen bakpå kløven (dersom kløven sitter trygt festet) når hunden går forann. Fest leiebåndet i halsbandet og la hunden gå bak i nedoverbakke.


"Man kan både snøbade og jakte mus selv om man har kløv på!" sier Saija


Oppstalling på tur
Ta med oppstallingswire eller en lett kjetting dersom du skal på overnattingstur. Dersom du camper over skoggrensen kan kjetting / wire festes rundt for eksempel en stor stein.

Ta kløven av og gi hunden hvile med tilgang til vann underveis på lange dagsmarsjer. Sjekk for gnagsår. Sjekk også poter regelmessig for slitasje, sår og sprekker. Ha gjerne med potesokker. Men husk å ta sokkene av når dere pauser slik at beina ikke hovner opp når hunden ligger stille. Småstein / grus i potesokkene kan også gi gnagsår så vær obs og skift sokkene dersom det slites hull.

Valg av kløv og trening til kløvmerket
Vi har TOGO kløvet fra Seleverkstedet str "liten" til våre tisper, og trener nå for og ta kløvmerkene i regi av Norsk Polarhundklubb. Vi begynner med bronsemerket der kravet er 10 km med vekt tilsvarende 15% av kroppsvekten. Målet er at vi også skal ta sølv- og gullmerket etterhvert.

Vi har prøvd ut ulike typer kløv. Men TOGO kløvet er vår klare favoritt. Nydelig håndtverk, funksjonelt og slitesterkt, passer perfekt til våre Siberians. Les mer om TOGO kløvet her.

Les mer om Kløvmerket her.

Comments