Godkjent trekkhundprøve - veien til brukshundklasse på show og N UCH



Snykovet´s Jon Snow og Chena av Viddashusky trener nordisk til Herringen Trail. Foto: Gabi Wagner.


Hvem kan stille i brukshundklassen med sine Siberian huskies på utstilling? Og hva er egentlig et "working class certificate"? Mange ferske utstillere tenker at de har jo en brukshund - eller de tenker at de har Siberians fra "brukslinjer" (ikke "showlinjer") - og da må de vel melde hunden sin på i nettopp brukshundklassen? Eller? 

Alle Siberian huskies er trekkhunder / brukshunder - uansett hvilke linjer de kommer fra - men for at de skal kunne konkurere i brukshundklassen (BK) på utstilling må du kunne dokumentere at hunden har fått godkjent brukshundkravet / trekkhundprøve for Siberian husky. Kravet om godkjent prøve til brukshundklassen på show er lik det nye brukskravet til utstillingschampionatet (N UCH) som gjelder fra 1. januar 2017. Altså 3. premie fra en teminfestet prøve for polarhunder. Så her er det bare og brette opp armene og kjøre løp!

For de av oss som har få hunder, er det mulig å få godkjent prøve i Nordisk stil (ski og pulk) mellomdistanseløp (20-40 km). Det forutsetter selvsagt at man er en dyktig skiløper - eller har riktig gode venner som er dyktige skiløpere!

Men hva er en såkalt 3. premie? Og hvilke regler og løp er det egentlig som gjelder / teller. Ja, det har vi strevd litt med og finne ut av - vi som ikke har kjørt løp før. Hva er egentlig kravene til pulk og utstyr for og kjøre nordisk stil? Hvordan monterer man brems og nom-forspenning på en splitter ny pulk? Hva må man være obs på og huske i forberedelsene påmelding og deltagelse på løp / prøve. Listen er lang, spørsmålene mange og læringskurven bratt!

I Nord-Norge et det kun et terminfestet løp der vi med få hunder kan konkurere i Nordisk stil denne sesongen. Og det er Herringen Trail i Mosjøen siste helga i februar.

Brukshundkravet for Siberian husky - hva går dette ut på? Og hva er egentlig en 3. premie?

På trekkhundprøvene kan man oppnå første, andre eller tredje premie. Dette er ikke det samme som første, andre og tredje plass. Premiene regnes ut fra grunntiden på prøven, og den regnes ut i forhold til vinnertiden i klassen. 

Det står i reglementet at "grunntiden regnes ut i forhold til vinnertiden i klassen. Det må være minst 3 startende i klassen. Om det er under 3 startende i en klasse, og distansen er lik kan grunntiden til klassen over brukes." Prøven kan dermed godkjennes selv om det er mindre enn tre spann som starter i nordisk stil, så lenge det er minst tre startende spann eller fler innenfor samme distanse. 

Første og andre premie fra et løp i nordisk stil kvalifiserer som godkjent prøve, og dekker brukskravet både for N UCH og for å stille i brukshundklassen på utstilling i Norge.

Alternativt, om man ikke vinner første eller andre premie, men fullfører løpet, så må man gjennomføre / fullføre tre løp i Nordisk stil for å få godkjent prøven. 

Styret i Norsk Siberian Huskyklubb ønsket at nordisk stil skulle være et av prøvealternativene, i tillegg til langdistanse, mellomdistanse og sprintløp med slede,  slik at også de med bare 1-4 hunder skulle ha mulighet til å kunne merittere hunden(e). Forslaget til styret ble vedtatt på årsmøtet og senere godkjent av NKK som gjeldene fra 1. januar 2017. I nordisk stil går utøveren på ski bak hunden(e) - som er innspent i et drag med pulk (vekt tilpasset antall hunder). Det er altså hunden(e) som trekker vekta av pulken. Barmarksløp er ikke meritterende. Her kan du lese mer om Norsk Kennel Klubb sine regler for trekkhundprøve for polare raser (Siberian huskies side 12).

Registrering av resultater fra trekkhundprøver i DogWeb

Godkjente trekkhundprøver for polare raser skal legges inn / registreres av NKK i DogWeb (under "Prøver" / "Trekkhund") fortløpende for hver hund, selv om dette per nå ikke er ajourført. Resultater fra trekkhundprøver presenteres også på Norsk Siberian huskyklubb sin nettside her. Denne resultatlisten er heller ikke helt oppdatert (finner per nå kun resultater til og med 2014). Prøveresultatene er selvsagt viktig dokumentasjon for hver enkelt hund - uavhengig av om de til slutt oppnår championat (N UCH og/eller N TCH) eller ikke. De som stiller i brukshundklassen på show må kunne dokumentere at de er kvalifisert dvs har oppnådd 3. premie på trekkhundprøve.  

Brukshundklasse (BK) i Norge

Kort oppsummert så er brukshundklassen altså kun åpen for Siberian huskies som er brukspremiert. Se Norsk Kennelklubb sine utstillingsregler her. Og for Siberian husky er brukskravet altså minimum 3. premie fra Trekkhundprøver for polare raser. Oppnådd 3. premie er også kravet for det norske utstillingschampionatet fra og med 1. januar 2017. 

Utenlandsk eide Siberian huskies som stiller i brukshundklassen på show i Norge, må kunne dokumentere at de kvalifiserer for brukskravet, ved å fremlegge frem et Working Class Certificate (WCC) på utstillingen (dette utstedes av kennelklubben i det landet de kommer fra), for at de skal kunne få tildelt Cert. WCC må være påført prøvetype og premiegrad. Norske hunder trenger ikke WCC for å stille i brukshundklasse i Norge, så lenge de tilfredsstiller kravene. 

Brukshund konkurranseklasse (BKK) i Norge

Brukshund konkurranseklassen (BKK) i Norge er åpen for hunder som har oppnådd Excellent (rød sløyfe) i Brukshundklassen. Dommer kan tildele rosa sløyfe / CK (championkvalitet) til hunder av championatkvalitet. Alle hunder med CK fra Brukshund konkuranseklassen skal delta i Beste Hannhund / Tispe klasse. Hunder som i kvalitetsklasse får premiegrad Very good (blå sløyfe) skal stille i konkurranseklasse dersom ingen eller færre enn 4 hunder har oppnådd Excellent. Det er kun hunder med Excellent som kan tildeles CK.

Brukshundklasse (BK) i utlandet

Norske Siberian huskies som deltar i brukshundklasse på show i utlandet må fremvise WCC som dokumentasjon på godkjent prøve. Man må da ha søkt NKK om WCC, og ta dette certificatet med seg til ringen / utstillingen for dokumentasjon av merittering / godkjent prøve.

Kravene til WCC varierer imidlertid fra land til land. Ikke alle land vil godta et norsk WCC for Siberian husky som bra nok for å stille i BK i deres land. Dersom du ønsker og stille i BK i utlandet, må du derfor først finne ut om hunden faktisk tilfredsstiller kravet i det aktuelle landet, selv om den kanskje oppfyller kravene til et norsk WCC. NOEN land godtar norsk WCC selv om de har andre krav selv. Sverige godtar for eksempel alle lands WCC for å stille i BK, dette er bestemt sentralt i den svenske kennel klubben. Danmark godtar alle lands WCC fordi de ikke har egne brukstester som kvalifiserer. 

Comments