Hofta ut av ledd 6: Glede hos veterinæren




Tidligere blogginnlegg om Chena sin hofteskade

Inn til kontroll
I dag har Chena vært på kontroll hos vår veterinær Bente Akselsen ved AniCura Dyresykehuset i Tromsø. Det er fantastisk godt og se hvor bra det går med Chena. Chena slet hofta ut av ledd hele tre ganger over en kort periode nå i vår, og har vært igjennom to operasjoner, den siste av disse hofteoperasjonen for tre og en halv uke siden.

Jeg var veldig usikker på om vi skulle gjennomføre operasjon nummer to. Men i dag er jeg glad og takknemmelig for at vi lyttet til vår veterinær, satset 100% og gjorde nettopp det.

Det var ingen garanti for at dette skulle gå bra, og vi har fortsatt en lang vei og gå. MEN Chena har virkelig vist for en fantastisk robust og sterk hund hun er. Både fysisk og psykisk. Og om alt går som vi håper, så kan hun kanskje være med på sledetur igjen før vinteren er over. 

Chena står støtt og stødig på alle fire bein. Hun halter ikke. Vi har forsiktig økt lengden på turene våre, og går nå turer på 20 minutter (pluss/minus) to-tre ganger per dag. I rolig tempo, i kort leiebånd ved foten min, kontrollert på flatt terreng, unngår bakker og ulendt terreng. Hun får ikke hoppe, bykse, herje eller løpe. Og jeg løfter henne selvsagt inn og ut av bilen. Hopping opp i sofa og trapper er også strengt forbudt. 

Vi har sett en stor endring i adferden til Chena gjennom disse ukene med sykdom. De andre hundene våre bøller seg veg og konkurerer om kos og oppmerksomhet, mens Chena alltid har holdt seg litt i bakgrunnen. Hun er forsiktig og vár. Avventene i forhold til folk. Særlig folk hun ikke kjenner. Nå er hun blitt mer tillitsfull, møter blikket, og lar seg håndtere også av fremmede. Og hun er blitt en kløpper til å gå til veterinær. Legger seg pent ned og slapper av mens vi venter på time. Det er deilig og se. 

De neste fem ukene
Vi fortsetter med turene våre som nå. Stille og rolig. Leddbånd og muskler trenger tid for og gro slik at leddet stabiliseres. Bente anbefalte også at Chena trener / går ca 10 minutter per dag over en stige liggende på bakken. Det vil være bra trening for både ledd og hode. Det er foreløpig ikke er nødvendig med fysioterapi. Chena er ikke stiv i hofta og har ikke vondt. 

Opptrening etter dette 
Vi øker gradvis distanse. Etterhvert kan vi begynne med løping. Sykling og snørekjøring på ski når vinteren kommer. 

Det og gå i sirkel med den "vonde" hoften innerst vil bidra til at hunden legger mer vekt på det benet / trener dette benet. Ulent terreng, opp- og nedoverbakke er også fin trening. Lyng / gress / mykt underlag stiller større krav til stabiliteten i hoften og hunden "jobber" derfor mer med muskulaturen som holder hofta på plass. Repitisjoner av sitt og ligg er også god trening for beina / hofta. En annen øvelse som er god trening er det og "rugge" hofta rolig frem og tilbake - fra side til side - med hånda, slik at hunden må jobbe med å stabilisere i stående stilling.

Spesialfôr: Hill´s Prescription Diet
Chena skal få prøve et spesialfôr, anbefalt av vår veterinær, som heter "Hill´s Prescription Diet j/d Canine". Vi prøver nå i første omgang boks / våtvarianten av dette fôret iom at Chena (som har løpetid akkurat nå) har hatt dårlig matlyst i det siste. Og så tenker jeg at om vi ser god effekt av fôret til henne så tester vi pelletsvarianten etterpå.

Dette spesialfôret fra Hill´s er beriket med høye nivåer av glukosamin og kondroitinsulfat (G&K), som er viktige byggesteiner for leddbrusk. Økt tilgangen på disse byggesteinene støtter reparasjonsprosessen. Prescription Diet j/d har også et høyt innhold av omega-3-fettsyrer, spesielt EPA, og har en god effekt på ledd. Kliniske studier har vist at j/d hjelper hunden til å gå, løpe og hoppe bedre allerede etter 21 dager.


Comments