Hjelp! Hundene røyter midt i desember!



Det har vært en veldig mild vinter så langt - regn og glarholke og elendighet. Ikke mange dagene med sledeføre! Og nå har to av hundene, Chena og Vida, plutselig begynt og slippe underulla i store dotter! Jeg skjønner dem godt - hva skal man med vinterpels når det ikke er minusgrader og snø!

Pelsen er veldig viktig for  termoreguleringen til hunden. Siberian huskies skal ha tett, god polar pels med et dobbelt hårlag bestående av bløt underull og rette blanke dekkhår. Hunden skal også ha god behåring inni ørene. På varme soldager vil sommerpelsen reflektere solstrålene og vinden kjøle ned huden. På vinteren vil vinterpelsen med den tykke, gode underulla kunne absorbere / magasninere varmen fra sola og blokkere mot kald luft som kjøler ned huden. Tykk underull / vinterpels på sommeren kan føre til overoppheting, og for lite underull (sommerpels eller rett og slett dårlig pels) på vinteren til nedkjøling. Huden skiller ut oljer som gir blank og spenstig pels. Pels og hud fungerer sammen også som en barriære / beskyttelse mot miljøet, og er et sanseorgan som registerer berøring, trykk, smerte, varme og kulde.

Siberian husky pelsen kan variere i lengde fra kort pels til lengre, mer lodden pels. De opprinnelige hundene som ble importert fra Sibir og deres nærmeste etterkommere hadde svært varierende pelslengde og tykkelse. Hele registeret fra ganske korthårete hunder til woolies (langhårede) forekom.

Svært tykk pels kan gi inntrykk av en kraftig hund, og mange Siberians fra såkaldte "show linjer" ser derfor ofte kraftigere / tykkere / mer kompakt ut enn de faktisk er. Få steder er imidlertid så kalde som Sibir, og mange løpskjørere foretrekker hunder med mindre pels enn det som er typisk for den gjennomsnittelige "utstillingshund". Dette fordi kjørerne ønsker og slippe problemer med overoppheting av hundene ved trening og på løp. Siberians fra brukshundlinjer har derfor pels i "den korte enden av skalaen", og noen er rett og slett for dårlig pelset og må "kles på" når det er kaldt.

Røytesyklus
Siberians "slipper" underulla to ganger i året, vanligvis vår og høst, men noen ganger kan vinterpelsen holde seg til langt utover sommeren og bli "en plage" for hunden som kan bli overopphetet under trening, eller sommerpelsen holder seg til langt utpå høsten noe som kan bli en hustrig opplevelse om man bor i innlandsstrøk med lave temperaturer.

Det finnes få fagartikler om pelskvalitet hos polarhunder / Siberian huskies i relasjon til termoregulering og røytesyklus, og vi vet lite om hvordan røytingen reguleres hos Siberian huskies. Starter Siberians i Sør-Norge røytingen tidligere på våren enn Siberians i nord? Hva bestemmer lengden på røyteperioden? Hvorfor hender det at hundene plutselig begynner og røyte midt på vinteren?




Disse to bildene er tatt 29. juni på Håkøya utenfor Tromsø, og viser at hundene våre startet vår-røytinga på svært ulike tidspunkt. Chena (som er fra Finnmark) er akkurat begynt og slippe underulla, og har fortsatt mesteparten av vinterulla intakt. Noor (opprinnelig fra Hamar) og datteren Arwen (født og oppvokst på Håkøya) er ferdig røytet for lenge siden og er "nakenhunder" med tidlig sommerpels. 


Vekstsyklusen til hårene i pelsen
Hårsyklusen består av en periode med aktiv vekst (anagen), en periode da veksten stopper opp (catagen), og en hvileperiode da håret forblir i hårfolikkelen som dødt hår (telogen) før håret faller av / røytes (exogen). Siberian husky (n=1, pelsprøver tatt i juli - jeg vil anta at hunden da hadde sommerpels) hadde det laveste antall hår i anagen fase (aktiv vekst) og det laveste antall hår med avbrukket rot - mesteparten (over 90%) av de plukkede hårene var i telogen fase (dødt hår) i et forskningsprosjekt der man så på de ulike vekststadier av hår hos ulike hunder (Diaz et al. 2004). Men hva bestemmer tidspunkt for røytingen og hvor lenge den skal vare?

Melatonin modulerer hårvekst og røyting
Man har lenge vist at melatonin modulerer hårvekst, pigmentering og røyting hos mennesker og dyr (Fisher et al. 2007). Melatonin er et hormon som dannes i pinealiskjertelen, og føres derfra med blodet til mange organer i kroppen. Nivået av prolaktin i blodet er også en viktig faktor som bidrar til røyting hos pattedyr. Røyting hos hunder / pattedyr styres av svingningene i mengden melatonin som igjen er regulert av sesongmessige variasjoner i lys (Lincoln et al. 2006).

Sesongmessig røyting er best bevart hos polarhunder som vanligvis skifter pels to ganger per år, mens de fleste andre raser røyter bare en gang per år.  Melatonin produseres rytmisk, stimulert av mørke og hemmet av dagslys, en mekanisme som er avhengig av en nerveforbindelse mellom øyets netthinne og pinealis.

Studier av melatonin produksjon hos topptrente sledehunder ved 65 grader Nord (Alaska) og 45 grader Nord (New York) i USA, viser en topp i utskillelsen av melatonin under trening, og at vinternivået av melatonin var høyere enn sommernivået i begge gruppene. Sledehunder i Alaska hadde imidlertid overraskende nok lavere nivå av melatonin enn sledehunder i New York (Dunlap et al. 2007). Dette studiet så imidlertid ikke på melatonin (eller prolaktin) i relasjon til røyting hos hundene.

Inne kontra utehunder
Påvirkes røytingen av hvor mye hundene får være inne? Er det slik at hunder som er inne på "kos", og som også gjerne sover inne av og til, får "dårligere / tynnere pels" enn de som bare er ute? Mange erfarer at så er tilfelle. Jeg har så langt ikke klart å finne fagartikler på tema. Vil kunstig lys i hundegården påvirke røytingen? 

Drektighet og melkeproduksjon
Drektighet og melkeproduksjon kan "tappe" hunden for kalsium og mineraler som er nødvendig for en sunn og vakker pels. Dette kan føre til økt røyting (eller røyting utenom sesong) etter fødselen eller mens tispa dier valpene.

Sterilisering
Sterilisering av tisper kan resultere i endret pelskvalitet og også påvirke vekstsyklusen til pelsen / hårene (Reichler et al. 2008).

Pelsfarge
I motsetning til de fleste andre hunderaser, har Siberian Huskies et bredt spekter av pels farger og mønstre. Raserstandarden for Siberian husky er tydelig på at alle pelsfarger er tillatt og ingen farges skal foretrekkes framfor andre, da siberians først og fremst er brukshunder og fargen derfor er uvesentlig. Men er fargen viktig for temperaturregulering? Blir mørke hunder fortere overopphetet i varmen enn hvite hunder?

Generelt så kan man si at på en varm sommerdag (det er ikke så ofte vi har det her nord for Polarsirkelen), så vil mørke hunder merke solvarmen mer en hvite / lyse hunder, akkurat som mennesker iført mørke klær, da mørke farger absorberer varmen mer enn lyse farger. Pelsfargen kan også gjøre en forskjell når du tenker på den ødeleggende effekten av solens UV (ultrafiolett) stråler. Mengden underull, lengden på pelsen, og tykkelsen på pelsen har selvsagt også betydning.


Røde Siberian huskies og solbrenthet
Kobberfargete Siberian huskies eller røde som de oftest kalles, er relativt sjeldent hos hunder fra rene løpslinjer, mens dette er en ganske utbredt farge hos hunder fra "show"linjer. Fargen finnes i ulike sjateringer av rødt og hvitt: fra lys rød (oransje), kobber-rød (sjokolade), til brunrød. Røde hunder har alltid leverfarget snute / lepper og ofte har de gyldne øyne. Pels med denne pigmenteringen blir lett bleket og skadet av sol.

For å unngå solbleking / bevare spenst og kondisjon til denne typen pels best mulig, er det viktig med skygge. Noen bruker også solspray med pigmenter ment for barn, og dietten er viktig.

Oljer med omega fettsyrer kan bidra til å redusere solblekingen. Vi bruker VETS Omega-3 som tilskudd i dietten til alle våre hunder. Det er godt for både poter og pels.




Luksus start på dagen! Desember og mørketid - en sjelden dag med diamantsnø og frossne vannbøtter. Fineste Saija venter pent på frokost!


Klipp aldri en polarhund
Alle hunder skal uansett farge alltid ha tilgang til kjølig skygge og friskt kaldt vann. Pelsen er som sagt viktig for termoregulering til hunden, derfor skal man aldri klippe en Siberian husky (Figur 1). Polarhunder i vår del av verden har sjeldent problemer med varme på sommeren. Godt pelsede hunder og hunder som ikke har fått røytet av vinterpelsen / underulla kan likevel bli overopphetet ved hard fysisk trening.

Det hender jeg får spørsmål om man kan klippe / barbere hundene for og avhjelpe problemer med overoppheting under trening på sommeren? Klipp eller barbér ALDRI en polarhund - med mindre det er nødvendig av medisinske årsaker (et sår som må stelles eller lignende). Hunder svetter ikke som mennesker. De kan kjøle seg ned ved pesing, svette på potene, ved at blodet kjøles ned i ørene eller gjennom adferd (søke skygge, legge seg i myr / vann, unngå fysisk belastning). Og ved å drikke kaldt vann / søke skygge.

Barbering / klipping av pelsen hjelper ikke hunden til å "holde seg kald" på varme sommerdager det kan tvert i mot føre til overoppheting av hunden.

Når en klipper pelsen til en hund tar det svært lang tid før pelsen gror ut igjen og man forstyrrer den naturlige hårveksten og røytingen. Diaz et al. (2006) studerte gjenvekst av pels hos Siberian huskies etter klipping av ulike områder på kroppen: bakre del av ryggen og utsiden av begge lårene. Åtte av 24 hunder som inngikk i studiet fikk påsmurt 0.1% melatoninsalve to ganger per dag i to måneder på det ene låret (sammenlignet hårvekst med motsatt lår som ikke fikk salve - kontroll). Åtte av hundene ble børstet kraftig på det ene låret to ganger daglig i to måneder og sammenlignet med ikke børstet, klippet område på motsatt lår. Studiet viste at pelsen vokste saktere tilbake på ryggen sammenlignet med på lårene etter klipping, men hverken melatoninsalven eller børstingen gav noen signifikant effekt på gjenveksten av pels (Diaz et al. 2006).


Figur 1. Siberian Huskies har liten eller ingen pigmentering av huden. Hvis du barberer en husky, utsetter du den for sol uten beskyttelse. Dette kan resultere i en rekke hudproblemer inkludert hudkreft. En annen grunn til å ikke klippe / barbere hunden din er at pelsen faktisk fungerer som en beskyttelse mot insekt og parasitter. Dersom du fjerner hundens beskyttelse (pelsen) vil hunden bli utsatt for mer insektsproblemer. Dessuten vil klipping / barbering ødelegge pelsen og forstyrre den naturlige røytingen.

_________________________________________________________________________________

Referanser
  • Fischer TW, Slominiski A, Tobin DJ, Paus R (2007) Malatonin and the hair follicle. J. Pinal Res. 44: 1-15.
  • Diaz SF, Torres SMF, Dunstan RW, Jessen CR (2004) The effect of body region on the canine hair cycle as defined by uit area tricogram. Vet. Dermatol. 15: 225-229.
  • Diaz SF, Torres SMF, Nogueira SAF, Gilbert S, Jessen CR (2006) The impact of body site, topical melatonin and brusing on hair regrowth after clipping normal Siberian husky dogs. Vet. Dermatol. 17: 45-50.
  • Dunlap KL, Reynolds AJ, Tosina G, Kerr WW, Duffy LK (2007) Seasonal and diurnal melatonin production in exercising sled dogs. Comp. Biochem. Physiol. 147: 863-867.
  • Lincoln GA, Clarke IJ, Hut RA, Hazlerigg DG (2006) Characterizing a mammalian circannual pacemaker. Science 314 (5807): 1941–4 doi:10.1126/science.1132009.PMID 17185605

Comments