Isblått blikk

Snykovet´s Bella som valp. Mange hunderaser har valper som er født med blå øyne, men øynene blir mørkere og endrer farge til brun kort tid etter at valpen åpner øynene. Noen "fortsetter" og ha blå øyne og har blå øyne gjennom hele livet, selv om blåfargen kan endre seg fra noe mørkere til lysere mot "glassøynde", eller de kan få tillegg av flekker gjennom iris etterhvert som hunden vokser til / modnes.


Siberian huskies er kjent for sine praktfulle blå øyne. Og mange lar seg fasinere av disse vakre isblå / iskalde blikkene. Vi har faktisk opplevd at folk har kjørt bilen rett i grøfta i møte med vår Noor - fordi de har stirret sånn på øynene hennes! DET syns jeg er fasinerende!

Men ikke alle Siberians har blå øyne, de kan også ha myke, varme brune og amber / ravfargede øyne, og dersom de har blå øyne kan disse variere i farge fra helt lyseblå / glassaktig øyne til mørke blå. Siberians kan ha samme farge på begge øyne, et blått og et brunt øye (komplett heterokromi) - som ofte forekommer i vår rase, eller kombinasjoner av «splittøye». Med "splittøyne" menes det at hunden har et eller to brune øyne med en stor eller liten blå flekk i, eller blå øyne med splitt (delvis heterokromi).

Blå øyne skyldes en spesifikk mutasjon som arves dominant hos Siberian huskies uavhengig av pelsfarge. Fordi egenskapen arves dominant, er det nok at et av foreldredyrene har blå øyne, for at valpen skal få blå øyne. Men genetikken bak blå øyne utrykker seg svært variert hos Siberians - og kan gi ulike blåfarger hos avkommene (fra dypt blå øyne til mer glassaktig blå øyne). Blåøyde foreldredyr kan også gi brunøyde avkom.

Øyefargen påvirker ikke synet til hunden - de ser like godt uansett hvilken farge de har på øynene. Glassaktige blå øyne / "glassøyne" er heller ikke et problem for hunden, og det er ingen indikasjoner på at hunder med glassøyne ikke er i stand til å se like godt som hunder med fargede øye, selv om det er mange myter om det motsatte. Likevell er «glassøyne» uønsket hos noen hunderaser, mens for Siberian husky sier standarden at ingen øyenfarge er å foretrekke fremfor en annen.

Øyefargen har ingen betydning for om hunden blir en god trekkhund eller ikke! Vi selger våre valper som familiehunder til tur / friluftsmennesker, og prioriterer kjøpere som er beviste på hvilken typer egenskaper de ønsker seg i en hund, og som ikke primært ønsker seg en valp med en spesiell farge på øynene eller pelsen. Det er ikke fargen på øynene som avgjør om dette blir en god hund eller ikke - andre kvaliteter mye viktigere.

Faglitteratur
Schmutz SM and Berryere TG (2007) Genes affecting coat colour and pattern in domestic dogs: a review. Animal Genetics 38: 539–549.


Noor. My sunshine doesn't come from the skies, it comes from the love in my dog's eyes. 

Comments