RIK - utholdenhetsprøve (UHP) for Birk og Vida 22. juni 2014

Søndag 22. juni deltok vi ved med to av våre siberian huskies (Snykovet´s Vida og Birk av Brattalid) da Norsk Schäferhund Klub avd Tromsø og omegn arrangerte RIK - utholdenhetsprøve (UHP) på Ramfjordmoen utenfor Tromsø der klubben har lokaler.

Vi fikk en varm velkomst i miljøet, og hadde en super dag med en flott og sosial 2 mils treningstur for både hunder og folk. Nysnøen lå langt nedover fjellene så det var perfekt temperatur for Vida og Birk. Dette gjør vi gjerne igjen om vi får anledning. Det planlegges ny prøve i klubben i september, så vi får se om det klaffer slik at vi kan delta da også. 

Både Vida og Birk bestod prøven og får nå tittelen “AD” forann navnet sitt på stamtavla.

Tusen takk til Gabi og Rune som syklet med hundene, til Ingrid-Helene som var superhandler sammen med meg og serverte nybakte boller og annet "snack" på "sjekkpunktene", takk til Schäferhundklubben som arrangerte prøven for en flott dag, og takk til min kjære venninne Marit - som tipset oss om denne muligheten for å ta utholdenhetsprøven. Vi syntes dette var en fin og sosial aktivitet med hundene, selv om det ikke er en helt vanlig prøve å ta med en siberian. 

Marit tenker "utenfor boksen" når det gjelder bruksområder for sin siberian husky, og har med sin hund vist hvor allsidig denne rasen er. Hun har "bare en hund" Silva. De to trener masse i fjellet både sommer og vinter. Og Silva har også fått prøve seg i spann. Hun er en super ankerhund, og gjør jobben sin godt. Er sterk og fokusert, og har et godt og lett trav. Silva er utstillingschampion. Men hun er også både godkjent besøkshund og ettersøkshund og deltar i elgjakta på høsten. Det syns jeg er stilig!! Og det viser at disse hundene kan brukes aktivt og variert og til mye mer enn det å være trekkhund. Det krever selvfølgelig masse innsats og en meget dyktig eier - men det er fult mulig!  

Les mer om RIK - utholdenhetsprøve på Norsk Kennel Klub sin side her.



Oppstilling av hundene før start: Rune med Vida og Gabi med Birk.


Papirer, chip og hund sjekkes før start. 


Tre hunder fullførte prøven. Her er Birk og Gabi, Vida og Rune, og den hvite gjeterhunden Nita, som også gjennomførte og bestod utholdenhetsprøven i RIK (UHP) og kan smykke seg med tiltelen AD. Hunden skal løpe i line ved sykkelens høyre side i normalt trav. Linen skal ha en lengde som gjør at hunden hele tiden har mulighet for å tilpasse seg hastigheten. Bruk av ”Springer” er tillatt. For høy hastighet skal unngås. Det er ikke feil om hunden går fram i linen og trekker lett. Derimot er det feil hvis hunden henger etter og trekkes med. 


Her er Birk og Gabi under en av pausene. Det var pause etter 8 km (15 min), etter ytterligere 7 km (20 min) og etter avslutning av løpsøvelsen ble det holdt en pause på 15 min, før dommeren kan godkjenne prøven. Gjennomsnittshastighet skulle ligge på 12 - 15 km i timen. Dommeren fulgte hundene i bil, og i anviste pauser underveis undersøkte dommeren hundene. Hundene skal i pausene ha mulighet til å bevege seg fritt uten tvang. Hunder som under pote- og tretthetsundersøkelsen viser vesensmangler, kan utelukkes fra videre deltakelse. Sterkt utmattede hunder, samt hunder med nedslitte poter utelukkes fra videre deltagelse. Prøvedeltakerne skal følges av en bil som kan ta med hunder som ikke klarer anstrengelsene eller som utelukkes fra videre deltakelse.


Her kommer Rune og Vida i "mål" etter en flott sykkeltur. AD / UHP (utholdenhetsprøve) er en av mange prøver for hund innenfor IPO (internasjonal prøve ordning), der hunden skal følge sin syklende fører over en distanse på 20 km. Denne distansen skal gjennomføres på av dommer anvist tid. Under og etter prøven kontrolleres hundens fysiske og psykiske tilstand. Denne kondisjonsprøven er åpen for alle raser, men er ikke en prøve som er vanlig å ta for trekkhunder. For å delta skal hunden ha fylt 16 måneder, og den må ikke være eldre enn 6 år. Hunder som er syke, ikke i god form, samt løpske, drektige eller diende tisper må ikke delta. Pris per hund for prøven er kr 350. I tillegg trenger man en resultatbok per hund (kr 80) dersom man ikke har det fra før.

Comments